
Mejeriets historie
Artikel i jubilæumsbogen: Bjergby og Mygdal - glimt og spor af livet i de to sogne:
Mejeriet er stiftet i 1887 og taget i brug i 1888.
Sidst på vinteren 1887 indbød fire yngre mænd fra Bjergby til et møde i Snevre Skole, hvor lærer Henriksen, Poulstrup, fortalte om sine erfaringer ved start af et andelsmejeri. Ifølge avisomtale talte gamle Hans Pedersen fra Bjergby varmt for oprettelsen af et mejeri – der var også mødt modstandere, bl.a. proprietær Olesen, Asdal, der talte imod og advarede gårdejerne om, at de skulle vogte sig for det solidariske ansvar.
Der var stille om sagen i nogen tid, men så indkaldte Hans Pedersen og lærer Eskildsen til et nyt møde. Selv om modstanderne også mødte denne gang, blev det nu vedtaget at etablere et nyt andelsmejeri. Der har tilsyneladende været en del diskussion om, hvor mejeriet skulle ligge – om det skulle ligge i Snevre eller i Bjergby – resultatet blev en placering midtvejs, hvor man for 300 kr. købte en grund af Peter Andersen, Houbak.
Den første mejeribestyrer var N.M. Mortensen fra Saxild ved Odder, men kun fra 24. juni 1888 til 1. april 1889, hvor han blev afløst af Chr. Hartmann. Fem år senere rejste han og blev afløst af Niels Rokkjær, der var bestyrer indtil 1. maj 1907, hvor han blev afløst af M. Christensen, der var bestyrer til sin død i 1927. Martin Christensen var en meget dygtig mejerimand, der som den 3. mejeribestyrer i Danmark i 1920 fik Smøreksportforeningens guldmedalje for fint smør. I 1908 var der blevet etableret et mejeri i Asdal, hvortil en del af Houbaks andelshavere tilsluttede sig.
I 1896 vedtog bestyrelsen at foretage indkøb af foderstoffer til andelshaverne – i 1899 sendte man en drittel smør til de engelske soldater. I 1915 vedtog man at kautionere for andelshavere, der ikke havde sædekorn, og som ikke kunne få kredit.
Den første formand blev lærer Eskildsen – dog kun i ca. et år, hvorefter han i en række år var en meget værdsat regnskabsfører. De fleste formænd var det kun et år eller to – dog kan nævnes Chr. Hvims fra 1933-39, Anders Christensen fra 1939-49 og Kr. Dahl fra 1950 og nok til 1964. Den sidste formand var Henning Grøntved fra Mygdal.
Bygningerne, der er fra 1936, har siden haft flere ejere.
I en række år blev dritlerne lavet på Skagen Landevej nr. 16 – i en periode kaldet Bødkerhuset. Allerede i 1909 nævnes her en bødker Chr. Andersen – i 1915 hed bødkeren Kristian Munk. Andreas Sørensen og hustruen Ingrid, der boede i huset i en Foto af det gamle mejeri - ca. år 1900 række år omkring 1950, cyklede til Hjørring, hvor de i villakvartererne solgte smør fra Houbak Mejeri – måske derfor blev hun kaldt Smørdronningen.


Historiske fotos af Andelsmejeriet Hovbak
Her er gamle luftfotos af Andelsmejeriet Hovbak som det har set ud igennem tiden. Billederne er fra Det Kongelige Biblioteks hjemmeside: Danmark set fra Luften. Det er sjovt at se, hvordan det har set ud, og hvordan haver og landskab omkring har ændret sig.